Ontvang een gratis simulatie
Fiscaal voordelige aandelenopties voor bedrijfsleiders met snel rendement.
“De meeste bedrijfsleiders kennen zichzelf een standaardbezoldiging in cash toe. Daarop betalen ze dan sociale bijdragen en belastingen. In België wordt die bezoldiging al snel belast tegen een tarief van 50%, plus gemeentelijke opcentiemen. Als het bedrijf, na aftrek van kosten en lasten, de bezoldiging van de bedrijfsleider inbegrepen, uit de activiteiten een mooie financiële winst heeft behaald, kan de vraag rijzen hoe de bedrijfsleider nog meer kan worden vergoed. De eerste oplossing is het dividend.
Dat wordt ook relatief zwaar belast, tegen 47,5% vanaf de eerste euro. Daarnaast is er nog een andere oplossing die aan populariteit heeft gewonnen: de liquidatiereserve, die fiscaal veel aantrekkelijker is. Dat mechanisme kan worden omschreven als een dividend op termijn en biedt een belastingrendement van ongeveer 64,8%.”
“Het algemene principe is dat hoe sneller je contant geld wilt, hoe zwaarder je fiscaal wordt belast. Bezoldiging is per definitie onmiddellijk, terwijl dividenden over het algemeen jaarlijks worden toegekend. Met het mechanisme van de liquidatiereserve moet de bedrijfsleider vijf jaar wachten voordat hij het ‘gereserveerde’ dividend kan ontvangen. Pensioenspaarplannen zijn nog aantrekkelijker: op het moment van de pensionering krijgt de bedrijfsleider ongeveer 80% van het bedrag dat door het bedrijf wordt uitgekeerd, terug. Er is echter een plafond voor de bedragen die kunnen worden ingebracht in pensioenspaarplannen.”
“Ruwweg zouden we kunnen zeggen dat het Proboss-plan een mechanisme met een dividend op termijn is, zoals de liquidatiereserve, maar op één jaar in plaats van vijf. Ook het rendement op fiscaal vlak blijft behouden. Een ander voordeel van dat mechanisme is dat de bedrijfsleider kan beslissen om het alleen in bepaalde jaren te gebruiken, net zoals hij beslist om al dan niet een dividend uit te keren. De oplossing is alleen beschikbaar voor bedrijfsleiders die al door het bedrijf worden betaald voor hun diensten. Bij Proboss is het bedrag van het salaris evenredig met de omvang van het Proboss-plan.”
“Onze oplossing is gebaseerd op de Belgische wet van 26 maart 1999 op aandelenopties. Een calloptie is een recht om een aandeel te kopen tegen een vooraf bepaalde prijs. De begunstigde kan dat aankooprecht uitoefenen na een zogenaamde ‘blokkeringstermijn’, vaak tussen één en vijf jaar. De begunstigde kan het aandeel bijvoorbeeld aankopen tegen een prijs van 50 dollar, dit wil zeggen de waarde van het aandeel op het ogenblik dat de optie wordt aangeboden. Aan het einde van de ‘blokkeringsperiode’ kan het meer, bijvoorbeeld 80 dollar, of minder, bijvoorbeeld 30 dollar, waard zijn. In de meeste landen wordt die meerwaarde belast op het moment dat de begunstigde de optie uitoefent.”
“Bij ons heeft de wetgever voor een ander mechanisme gekozen. De belasting gebeurt vanaf het moment dat de optie wordt toegekend. In dat geval is het uitgangspunt de koers van het aandeel die bekend is op het moment dat de optie wordt aangeboden, en niet de koers op het moment dat de optie enkele jaren later wordt uitgeoefend… En die koers is uiteraard onbekend! De belasting is gebaseerd op een wiskundige formule die een bedrag berekent voor het ‘forfaitaire voordeel van alle aard’. De bedrijfsleider wordt dus belast op een forfaitair bedrag dat lager is dan de werkelijke waarde van het onderliggende aandeel op het moment dat de optie werd toegekend, zoals dat ook gebeurt bij een bedrijfswagen. Wij garanderen de bedrijfsleiders dat ons product voldoet aan de wet van 26 maart 1999, die sindsdien, op enkele technische details na, vrijwel ongewijzigd is gebleven.”
“Laten we een voorbeeld nemen. Voor een brutosalaris van 60.000 euro per jaar zou met het Proboss-plan ongeveer 47.000 euro als ‘bonus’ uit het bedrijf kunnen worden gehaald. Met de Proboss-kosten van 3.950 euro erbij, exclusief btw, komen de totale kosten voor het bedrijf op ongeveer 51.000 euro. Als het bedrijf, als onderdeel van zijn bezoldigingsbeleid voor zijn bedrijfsleider, besluit om hem meer te bezoldigen via een aandelenoptieplan, is het bedrag dat het bedrijf aan zijn bedrijfsleider betaalt wanneer de optie wordt teruggekocht, logischerwijs
aftrekbaar voor het bedrijf. Als je dat verbindt met het verdisconteerde nettobedrag van de bedrijfsleider, in dit geval ongeveer 38.000 euro, kom je uit op een rendement van 70%. Dat is dus hoger dan dat van de liquidatiereserve en bovendien over een veel kortere periode. Een traditioneel brutodividend van 47.000 euro zou de bedrijfsleider netto 24.675 euro hebben opgeleverd.”
Seminarie
Webinar 17 april: Optimaliseer uw loon met Proboss-VIP
Webinar Proboss-VIP
Details
01/04/2025
Info
ICHEC Alumni – Exclusieve partner 2025
Proboss is exclusieve partner van ICHEC Business Management School
Details
30/03/2025
Info
Antwerp Potential – Een inspirerende avond vol ondernemerszin
Bedankt aan Antwerp Potential voor de organisatie van deze inspirerende avond!
Details
17/03/2025